Tracking & tracing geeft realtime informatie over gascilinders

Air Products heeft in februari een nieuw systeem voor tracking & tracing van gascilinders in gebruik genomen. Daarmee kan Air Products gascilinders volgen van de bestelling tot en met de aflevering bij de klant en natuurlijk tijdens het hele retourproces. Met behulp van het systeem kan Air Products zijn werkprocessen efficiënter inrichten en automatiseren, maar ook de voorraden beter beheersen. Ook voor de klant heeft het nieuwe systeem voordelen.

Het nieuwe systeem voor tracking & tracing is gebaseerd op barcodes met een uniek serienummer voor elke cilinder. Deze Cilinder Tracking Nummers (CTN) zijn vanaf eind februari met stickers op de gascilinders aangebracht. De cilinders kunnen met behulp van de streepjescode snel en gemakkelijk gescand worden, zowel bij levering van de cilinders als bij het ophalen. Via de barcode is op ieder gewenst moment informatie verkrijgbaar over de vuldatum, de keurdatum, de gassoort, de cilindermaat en de logistiek. Air Products heeft dus altijd exact inzicht in de verblijfplaats en de status van de cilinders. Tracking & tracing dragen bovendien bij aan de veiligheid. Mocht er ooit twijfel ontstaan over de kwaliteit van een product of een cilinder, dan kan het direct opgespoord worden. Dankzij het nieuwe traceerbaarheidsprogramma is er altijd nauwkeurige en realtime informatie over geleverde cilinders.

Elektronische afleverbon
Als onderdeel van het nieuwe systeem voor tracking & tracing maken de chauffeurs van Air Products gebruik van een mobiel leveringstoestel, waarmee de cilinders gescand en geregistreerd worden. De klant kan op het mobiele toestel een handtekening plaatsen als bewijs van ontvangst. De informatie over de levering en de cilindernummers, die door het systeem verzonden worden, bepalen de inhoud en indeling van de afleverbon, die de chauffeur ter plekke uitprint. Het resultaat is een zeer overzichtelijk en nauwkeurig document, waarop ook alle saldo-informatie vermeld is.

Air_Products_scannen..jpg

Snelle verwerking
De afleverbon wordt binnen 24 uur na levering elektronisch op het APDirect klantenportaal geplaatst. De elektronische afleverbon kan dus ook door de klant vanaf iedere locatie ingezien worden en bovendien eenvoudig naar alle betrokken partijen gestuurd worden. Dankzij het nieuwe systeem zijn transacties en voorraden direct zichtbaar. Een papieren administratie is eigenlijk niet meer nodig, omdat alle informatie digitaal opgeslagen wordt. Door het digitaliseren van de informatie en de realtime informatie-uitwisseling met de administratie van Air Products wordt de verwerking van de bonnen, de leveringen en de retouren enorm versneld.

Cilindersaldo
Ook voor de klant heeft het systeem voordelen. Behalve de beschikbaarheid van betrouwbare informatie over de cilinders en hun inhoud, krijgen agenten en klanten betere en realtime informatie over de leveringen, hun eigen voorraden en het cilindersaldo. Bij de terugkeer van cilinders kan Air Products ze namelijk met behulp van het volgnummer snel en efficiënt uit het saldo halen; zelfs wanneer er een derde partij bij betrokken is. Omdat het systeem door Air Products wereldwijd wordt ingevoerd kunnen klanten straks een gedetailleerd rapport aanvragen van hun eigen cilindervoorraad over alle vestigingen, zelfs in het buitenland.

Klanttevredenheid
Omdat het systeem van tracking & tracing gekoppeld is aan de administratieve systemen heeft Air Products exact inzicht in de voorraden en de logistiek, waardoor het bedrijf zijn klanten sneller kan helpen als er vragen zijn. Op den duur zal Air Products zelfs meer inzicht hebben in de ontwikkeling van de vraag en kan het de productie wellicht nog beter daarop afstemmen.

Verbetering van de klanttevredenheid is altijd een van de voornaamste prioriteiten van Air Products geweest. Ook de introductie van deze nieuwe technologie past in dat beleid. De klanten zullen zeker ook profiteren van de efficiëntere werkprocessen en de snelle informatie-uitwisseling over de locatie en de specificaties van cilinders, de voorraden, de leveringen en de facturatie. 

Air_Products_ill..jpg