Sanders Gears Castings Machining stapt vol overtuiging in 3D-printing

Nederlands bedrijf ontketent revolutie in de ijzergieterij

In april wordt hij geïnstalleerd, een maand later is hij operationeel: de ExOne S-Max 3D-printer. Dan is Sanders Gears Castings Machining in Goor de eerste zelfstandige ijzergieterij/machinefabriek in Noord-Europa met een industriële, productiegerichte 3D-printer in eigen huis.

 foto_Sanders.jpg

Sanders-directeur Olivier Stapper is trots: “Natuurlijk, het is niet niks, een investering van een miljoen euro in de grootste 3D-printer van Nederland. Tegelijk onderstrepen wij daarmee ons geloof in deze uiterst innovatieve techniek. Deze sluit naadloos aan op onze al ruimschoots aanwezige ervaring en expertise waar het gaat om 3D-meten en 3D-engineering en op de activiteiten in onze machinefabriek, die nadrukkelijk gespecialiseerd is in zeer groot 5-assig frezen. Met de komst van ons gloednieuwe 3D-printingsysteem hebben wij nu een werkelijk unieke positie in de wereld van reverse engineering, rapid prototyping en rapid manufacturing.”

“ Stonden wij – altijd werkend vanuit één aanspreekpunt –  bij onze klanten al bekend om onze expertise waar het gaat om complex gietwerk en onze korte levertijden, nu gaan we daarin zo mogelijk nog een paar stappen verder: nog complexer, nog sneller, nog beter dus.”

Nauwkeurigheid van een tiende millimeter
Een revolutie in de ijzergieterij, zo durft Olivier Stapper 3D-printen zonder meer te noemen. “Onze ExOne S-Max print gietvormen in zand. Met een nauwkeurigheid van een tiende millimeter. Voorbij is daarmee de tijd van het maken van dure houten of kunststof-modellen. En van al hun beperkingen. Een 3D-file in de computer, een druk op de printknop en de meest complexe gietvormen komen tevoorschijn. Gietvormen die, hoe ingewikkeld ook, tegelijk makkelijk aanpasbaar zijn. Met als voordeel voor onze klanten dat ze niet langer vastzitten aan hoge kosten voor het jarenlang opslaan van modellen, waarvan het vaak maar zeer de vraag is of ze ooit nog gebruikt zullen worden.”

Complexe en zeer nauwkeurige gietstukken
3D-printing schept voor Sanders tal van nieuwe mogelijkheden. Om te beginnen waar het gaat om het realiseren van complexe en zeer nauwkeurige gietstukken. Met name in enkelstuks, zoals bij rapid prototyping, en in kleine(re) series. Bovendien maakt de extreem korte levertijd 3D-printing uitermate geschikt voor spareparts en revisiedelen. Temeer omdat Sanders ook alle kennis, knowhow en apparatuur in huis heeft om deze op te meten, te scannen, te digitaliseren en uit te werken in 3D CAD.

Toepassingsmogelijkheden in andere sectoren
Bovendien ziet Sanders voor de nieuwe 3D-printtechniek in de (nabije) toekomst ook toepassingsmogelijkheden in andere sectoren dan de gieterij. Daarbij valt te denken aan modellen voor de productie van carbonfiber onderdelen en aan mallen voor complexe vormen (beelden, ornamenten) in bijvoorbeeld beton.