Op weg naar ‘zero emission’ in logistiek

Investeren in duurzaamheid


DHL vervult een voorbeeldrol op het gebied van duurzaamheid in vervoer en logistiek. Door innovatie en efficiëntie in logistieke processen kan DHL de belasting voor het milieu vergaand beperken. DHL loopt voorop als het gaat om logistiek en duurzaam vervoer, van fiets tot vrachtwagen en zelfs luchtvloot!

DHL_foto_1.jpg

Meer dan de helft van de expreszendingen in veel Nederlandse steden wordt in de ‘last mile’ per fiets afgeleverd. We fietsen waar we kunnen fietsen. Daar waar een pakket te groot is voor de fiets, gebruiken we de bestelauto die op veel plaatsen nu elektrisch is. Inmiddels hebben ook elektrische vrachtwagens hun intrede gedaan. 

Sneller op de fiets
Iedereen kent inmiddels de DHL Parcycle (bakfiets), maar ook de Cubicycle is al een vertrouwd onderdeel van het stadsbeeld in veel Nederlandse steden. Met deze fietsen dragen we bij aan schonere lucht, veroorzaken geen verkeerscongestie én zijn we een stuk sneller omdat we nooit vast staan in files of de ochtendspits. In de Parcycle kunnen we tot 160 liter volume aan pakjes kwijt. De Cubicycle, het grotere zusje van de Parcycle, is een fiets met afneembare container van één kubieke meter waar tot een pallet aan volume in kan. Beide ‘cargo bikes’ zijn een echte Nederlandse innovatie en het is bijna vanzelfsprekend dat DHL in Nederland – fietsland bij uitstek – meedenkt en meebouwt aan innnovatieve fietsen. 

CityHubs
DHL_foto_2.jpgIn Groningen en Tilburg opereren deze fietsen vanuit de CityHubs, een nieuw concept van DHL Express voor duurzame stadsdistributie. Groningen had daarmee de wereldwijde primeur binnen het 220 landen tellende netwerk van DHL Express. Door het inrichten van een CityHub kunnen de laatste kilometers naar de klant met de fiets worden gedaan. Iedere fiets vervangt een reguliere dieselauto wat gelijk staat aan 8 ton CO2 vermindering per jaar. Voor grotere pakketten wordt gebruik gemaakt van elektrische bestelauto’s. In Groningen rijden vier Cubicycles, in Tilburg rijden twee Cubicycles en meerdere elektrische bestelauto’s. Inmiddels hebben de meeste grotere steden in Nederland een CityHub. 

Elektrische bestelauto’s en vrachtwagens
DHL Express heeft al veel elektrische bestelauto’s in gebruik en daar zijn nu ook de eerste elektrische vrachtwagens bij gekomen. De elektrische vrachtwagen werd als eerste ingezet in Rotterdam voor het ophalen en afleveren van grotere zendingen en wordt de komende tijd verder uitgebreid. Kleinere zendingen worden in het centrum nog steeds bij voorkeur met fietsen vervoerd. DHL is in Rotterdam een van de koplopers in het initiatief ‘Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek’. Daarin wordt gewerkt aan duurzame oplossingen waarmee de luchtkwaliteit in de binnenstad blijvend wordt verbeterd. “Als je belooft de best mogelijke service te bieden, dan verwacht de klant terecht ook oog voor duurzaamheid. Met deze vrachtwagens laten we zien dat ook grotere zendingen nu aan de beurt zijn om duurzaam vervoerd te gaan worden”, aldus Kees de Lange, VP Operations van DHL Express in Nederland.

Investeren in duurzame luchtvloot
Van een kleine Cessna naar de nieuwste Boeing 777, DHL investeert voortdurend in het meest brandstofefficiënte en betrouwbaarste type vrachtvliegtuig met het beste langeafstandsbereik. Deze ultramoderne vliegtuigen verminderen de CO2-uitstoot met 18% ten opzichte van de oude vliegtuigen die worden vervangen. Ook met onze luchtvloot dragen wij direct bij aan 'Zero Emission 2050': DHL’s doelstelling om alle logistiekgerelateerde emissie voor 2050 te verminderen tot nul. 

Jouw aflevervoorkeur helpt mee
Niet alleen de voertuigen zelf worden steeds duurzamer, ook de aflevervoorkeur van de ontvanger helpt mee. Ieder pakket dat bij de eerste afleverpoging kan worden bezorgd, bespaart kilometers en daarmee CO2 uitstoot. Dat is goed voor het milieu, maakt de aflevering efficiënter en verbindt verzender en ontvanger nóg sneller. Ben jij zelf de ontvanger? Ook jij kunt gratis en eenvoudig een bijdrage leveren aan een schoner milieu. Geef jouw aflevervoorkeur door via de DHL Express Mobile App. Zo bepaal je zelf hoe je jouw pakket laat bezorgen: thuis, op een DHL ServicePoint of op een ander adres of tijdstip – precies hoe het jou het beste uitkomt. Snel en efficiënt voor de ontvanger, en duurzaam bovendien! 

Minder CO2-emissie, meer bomen
Maar DHL Express gaat verder: de CO2-reductie die we hiermee realiseren, verdubbelen we met de aanplant van bomen. Dit doen wij samen met Team Sunweb, de bekende wielerploeg.  Deze bomen worden geplant in twee Limburgse percelen in het vaste trainingparcours van Team Sunweb. Ook Team Sunweb zelf plant bomen in dezelfde bossen om de kilometers die de wielerploeg gemotoriseerd aflegt te compenseren. Trees For All helpt DHL Express en Team Sunweb hierbij.  “DHL Express zet al zoveel mogelijk fietsen in om pakjes te bezorgen. Met Team Sunweb hebben we een gedeelde passie voor fietsen en duurzaamheid. Hoe beter pakketontvangers gebruiken maken van voorkeursregistratie, hoe meer bomen we kunnen planten”, licht DHL-directeur Ronald Leunisse toe. Zo zijn we goed op weg naar Zero Emission in 2050!DHL_foto_3.jpg

DHL Express GoGreen in Nederland:

Gemiddeld 55 fietsroutes per dag in binnensteden

70 elektrische bestelwagens

 3 elektrische vrachtwagens

 

www.dhlexpress,nl/ondemanddelivery

Door aflevervoorkeur verminderen we de uitstoot van CO2

(Tekst: DHL Express)