Nieuwe grootformaat-kotterbank Boessenkool

Machinefabriek Boessenkool heeft in haar productiecapaciteiten opnieuw een belangrijke stap gezet. Afgelopen maand is, na een opbouwperiode van vier maanden, de nieuwe Juaristi floortype-kotterbank in bedrijf gesteld. Een indrukwekkende machine voor grootformaat-werkstukken. Bij Boessenkool worden nu metalen delen binnen gereden tot 20,5  x  6  x  3  meter, waarbij tot 200 ton gewicht op de bewerkingstafel gebracht mag worden.

Nauwkeurig tot op 0,001 millimeter

Niet alleen het formaat en de gewichten die de machine aan kan zijn bijzonder groot, ook de nauwkeurigheid waarmee gewerkt kan worden is spraakmakend: 10 micron over een afstand van 4 meter. De kotterbank is voorzien van een gereedschapwisselaar met 60 gereedschappen en een gereedschapkoppenwisselaar met 4 gereedschapkoppen.

Het CNC-besturingtype is een Heidenhain  iTNC 530. 

Verdere technische specificaties zijn:
Vermogen  70 kw
Spindel     180 mm
Geïntegreerde rotatietafel van 3 x 3,5 meter met  een V-bewegingslag van 2,5 meter en geschikt om 50 ton product op te bewerken.

frees_2014_05_23_165323.jpg

Bewerkingshal voor groot werk

De nieuwe machine vraagt ruimte. Hij meet zelf 30 x 15 x 9 meter en staat op een eigen fundament van ruim 500 m3 gewapend beton in de grote bewerkingshal, waar ook de CNC- gestuurde Hankook carrouseldraaibank staat voor werkstukken met een doorsnee tot 5000 mm, een hoogte tot 4000 mm en een gewicht tot 60 ton.

In de hal zijn mensen en machines dagelijks druk in de weer met het klaarmaken van de verschillende orders. Deze komen steeds vaker van bedrijven die toeleveren aan de delfstoffenwinning – olie & gas, mijnbouw -  maar ook aan de off-shore-industrie, de onderzoekswereld en andere branches die met speciale opdrachten Machinefabriek Boessenkool in Almelo steeds vaker weten te vinden.

Directeur Eelco Osse: “de nieuwe machine is gelukkig op tijd operationeel geworden. De opdrachten die daarop stonden te wachten komen nu de een na de ander gereed. En inmiddels staan er de nodige offertes voor grote kotterbewerkingen uit waarvan we eerdaags hopen de opdrachten te mogen ontvangen”.