Multi Tool Trac wint derde prijs bij Bronzen Sikkel Awards

De eerste elektrische tractor, de Multi Tool Trac, heeft op 10 september jl. een derde prijs bij de Bronzen Sikkel Awards gewonnen. De Multi Tool Trac is een Nederlandse innovatie, ontwikkeld en gebouwd door Machinefabriek Boessenkool, Wissels Techniek en Van Ham Organisatie & Advies onder de vlag van de Osse Equipment Manufacturing Group. De zgn. Bronzen Sikkel is de prijs voor de mooiste innovatie in de landbouw. De prijs werd uitgereikt tijdens de AgroTechniek Holland in Biddinghuizen, een grote land- en tuinbouwbeurs. Tijdens deze beurs was in het energiepaviljoen een speciale preview van de nieuwe MultiTool Trac te zien.

Boessenkool2.jpg

Grote machines vergroten de capaciteit in de akkerbouw. Maar ze verdichten ook de grond. Dat gaat ten koste van opbrengst en kwaliteit. Reden voor een groep Nederlandse akkerbouwers om de Osse Equipment Manufacturing Group te vragen een oplossing te ontwikkelen.

Boessenkool.jpg

Verbeteringen voor mens en milieu
De Multi Tool Trac is custom build voor boeren die het beste uit hun grond willen halen. Dankzij de supernauwkeurige GPS-besturing (met RTK-ondersteuning) rijdt de tractor altijd over dezelfde sporen. Zo blijft de rest van het land in de goede conditie voor optimale plantengroei. Aan het unieke lange frame kunnen alle werktuigen in het zicht van de bestuurder worden opgehangen. Nek- en rugklachten door het vele achteruitkijken zijn verleden tijd.
Door de elektrische vierwielaandrijving is maximale trekkracht onder alle omstandigheden met een simpele joystick soepel en haarfijn te regelen. De vierwielbesturing zorgt voor een krappe draaicirkel; op het veld de ideale breedte van 3 meter, op de weg kan de spoorbreedte in een oogwenk worden versmald tot 2.25 meter, zodat men overal kan komen. De Multi Tool Trac is de eerste elektrische tractor die het werk van de boer belangrijk plezieriger en duurzamer maakt. En het natuurlijke bodemmilieu optimaal in stand houdt.

De eerste twee Multi Tool Tracs worden nu gebouwd en najaar 2014 uitgebreid getest. De inschrijving is gestart.

Technische specificaties van het multifunctionele werktuig:
• elektrische powertrain met 4 x 22 kW nominaal en 4 x 44 kW maximaal
• accupakket met totaal vermogen van 30 kWh
• range extender: moderne zescilinder-dieselmotor van 140kW (185 PK) met efficiënte hoogtoerengenerator
• 4 aangedreven en gestuurde wielen voor kleine draaicirkel en optimale trekkracht onder alle omstandigheden
• volledig elektronische besturing via Canbus, voorbereid voor master-slave en auto-steering
• 3 posities voor hefinrichting en aftakas (PTO)
• de cabine is traploos verstelbaar over gehele framelengte waardoor twee laadvloerposities ontstaan
• spoorbreedte on-the-fly verstelbaar tussen 2.25 – 3.25 meter
• wielbasis 5.50 meter
• laadvermogen frame: 5 ton