inister Kamp noemt Machinefabriek Boessenkool voorbeeld voor velen

Minister Kamp van Economische Zaken viel van de ene verbazing in de andere tijdens zijn bezoek aan Machinefabriek Boessenkool deze week. De verschillende innovaties die Boessenkool in gang heeft gezet en het daarbij getoonde ondernemerschap maakten indruk.

170831_Minister_Kamp_bij_Boessenkool3.jpg

´Door het ontwikkelen van veel machines en apparaten worden hier maatschappelijke problemen in o.a. de agro, bij defensie en in de energiesector daadwerkelijk opgelost´  aldus de minister. Verder is hij van mening dat velen een voorbeeld kunnen nemen aan het bedrijf. De gedegen en vakkundige machinefabriek verbrede haar basis door met gebruik van de aanwezige kennis innovatieve oplossingen te ontwikkelen die vervolgens ook weer functioneel op de markt worden gebracht.

Een en ander had tot gevolg dat de werkvloer van Boessenkool de afgelopen 10 jaar zo´n 6x groter is geworden en in 3 nieuwe megahallen de vrije werkhoogte naar 13 meter is opgetrokken. Naast een geïnstalleerd hijsvermogen van 120 ton (!) beschikt men over een keur aan metaalbewerkingsmachines in de grootste formaten die in Europa voorkomen.

Toegevoegde waarden van de drone

De in eerste instantie voor de landbouw ontwikkelde drone heeft een draagvermogen van 500 kilo. Hij is daarmee ook zeer geschikt voor andere toepassingen en zal in veel gevallen een helikopter kunnen vervangen. Eenzelfde of zelfs betere prestaties voor aanzienlijk minder kosten en geen gevaar voor bemanning. Het sprak de minister ook bijzonder aan dat het onbemand vliegen en besturen de drone heel geschikt  maakt voor de inzet bij gevaarlijke operaties. Defensie, brandweer, natuurbeheer en anderen zijn inmiddels bijzonder geïnteresseerd en er worden testen uitgevoerd.

Electrical Swivel

Tijdens het ministerieel bezoek werd juist gewerkt aan een zeer complex product: een electrical swivel. Dat is een onderdeel in een Floating Production, Storage and Offloading vessel (drijvend olieplatform). De swivel moet op zee de beweging die het platform maakt in stroming en wind stabiliseren bij de binnenkomst van de uit de zeebodem opgepompte olie en de naar de zeebodem toegevoerde hydraulische olie en elektriciteit voor het aansturen van apparaten op de zeebodem. Dit alles terwijl de druk kan oplopen tot 525 BAR en de elektriciteit tot middenspanning.

Energieopslag

Een aparte hal is ingericht voor de productie van vliegwielen. De apparaten kunnen stroom en frequentiepieken in elektriciteitsnetten of bij elektro-intensieve fabrieken met grillig gebruik opvangen en uitvlakken. Daarnaast zijn de installaties geschikt voor energieopslag. Met deze nieuwe vliegwieltechniek is juist de eerste minipowerplant gereed gekomen voor netbeheerder Tennet, waarmee ze tot 9 Megawatt piekshaving op het openbare net kunnen realiseren.

170831_Minister_Kamp_bij_Boessenkool.jpg

De minister klimt in de Multi Tool Trac, ´s werelds eerste grote volledig elektrisch aangedreven tractor. Een machine met een variabele spoorbreedte: smal op de weg, breed op de akker. Met 3 werktuigposities, alle drie met hefmechanisme en PTO (aftak-as)

170831_Minister_Kamp_bij_Boessenkool2.jpg

Naast innovatie met techniek, ook met organisatie en personeelsbeleid: Girlpower bij Boessenkool