Intelligente '4.0-ready'-aandrijvingen NORD vergroten efficiëntie

Industrie 4.0 of 'Het internet der dingen' grijpt in razend tempo om zich heen. Intelligente installatiecomponenten, die via netwerken gegevens verzamelen en autonoom beslissingen nemen, spelen hierbij een centrale rol. NORD Drivesystems was zich al vroeg bewust van deze revolutie bij de bouw van machines en installaties en speelt hier op in met een uitgebreide serie 'NORD 4.0 ready'-componenten.

Aandrijfsystemen die zelf kleine storingen oplossen of aangeven wanneer er onderhoud nodig is worden steeds normaler. De motorreductoren, aandrijfelektronica en software van NORD Drivesystems zijn helemaal voorbereid om informatie via netwerken te ontvangen en verwerken. Daarnaast biedt NORD een uitgebreide reeks decentrale aandrijvingen aan, die de configuratie van uiterst economische en volledig op maat gesneden oplossingen mogelijk maakt.

Frequentie-omvormers van NORD kunnen dankzij de ingebouwde plc adequaat reageren op veranderende procesomstandigheden. Zo kunnen bijvoorbeeld aandrijvingen in verpakkingslijnen zelf het vulniveau aansturen. Daarnaast zorgen genetwerkte aandrijvingen ervoor dat kostbare stilstand wordt vermeden. Zo kan de plc van de omvormer zelfstandig blokkeringen in pompen, schroefvijzels of roerapparatuur detecteren en dit oplossen door bijvoorbeeld de draairichting om te keren. Als dit de blokkade oplost, keert de aandrijving terug naar normaal bedrijf. Zo niet, dan stuurt de omvormer een signaal naar de centrale besturing en start een noodprocedure, bijvoorbeeld door via andere genetwerkte aandrijvingen een omleiding in te schakelen. Dit alles betekent een hogere beschikbaarheid van de installatie en lagere onderhoudskosten.

'NORD 4.0-ready'-componenten bieden ook mogelijkheden voor conditiebewaking en predictief onderhoud, bijvoorbeeld door de conditie van het smeermiddel in een reductor te berekenen en aan te geven wanneer er verversing nodig is, of de slijtage op het remoppervlak of de belasting van de aandrijflijn bewaken.

Toepassingen ontwikkelen
NORD vergemakkelijkt de ontwikkeling van toepassingen via de gratis NORD CON programmeer- en parametreersoftware. Deze ondersteunt aandrijfgerelateerde functies als IEC 611131-3, inclusief de PLCopen besturingsbibliotheek. Klantspecifieke routines kunnen vrij in "structured text" en "instruction list" worden geprogrammeerd. Alle aandrijffuncties kunnen direct in de plc van de omvormer worden ingevoerd. Hierdoor hoeven ontwikkelaars nauwelijks tijd en geld te besteden aan de ontwikkeling, verificatie en validatie van toepassingsspecifieke firmware. Daarnaast ondersteunt NORD CON ook toegang op afstand via Ethernet-tunneling - bijvoorbeeld vanaf een laptop - waarmee de gebruikers op afstand beschikken over uiterst flexibele diagnose- en onderhoudsopties.

01_nord_4_0_ready_en_logo_300.jpg

Netwerken in moderne productie-omgevingen: intelligente aandrijfunits verwerken data en versturen waar nodig gedetailleerde status- en toepassingsinformatie

Decentrale automatisering
Bij Industrie 4.0 spelen ook de decentrale aandrijfoplossingen van NORD een grote rol. Deze zijn nog steeds het snelst groeiende productsegment voor NORD. Er is veel vraag naar aandrijfsystemen gebaseerd op de SK 200E-serie frequentie-omvormers. Deze bieden hetzelfde uitgebreide functionele bereik – inclusief positionering, ingebouwde plc, veiligheidsgerelateerde functies – als hun tegenhangers van de SK 500E-serie, die zijn bedoeld voor montage in schakelkasten. De robuuste decentrale eenheden van NORD zijn verkrijgbaar voor een breed prestatiebereik. Hierdoor kunnen installaties als pompen, compressors of transportvijzels eenvoudig worden voorzien van decentrale aansturing met motorvermogens tot 22 kW.

03_der_antrieb_sps_300.jpg

De frequenties-omvormers van NORD van de SK500-serie zijn door hun plc-functionaliteit volledig Industrie 4.0-ready