Heliumschaarste

Er is al enige jaren sprake van een wereldwijde onrustige situatie rondom helium. 

Het Bureau of Land Management (afgekort BLM) is eigenaar van de heliumvoorraden in de USA. Dit was één van de grootste en “goedkoopste” heliumbronnen ter wereld. Deze bron begint echter leeg te raken en BLM heeft bepaald dat er geen helium meer beschikbaar wordt gesteld om aan derden (lees gassenfirma’s) te verkopen. Hierdoor is er een groot, structureel tekort aan helium ontstaan.

Tevens zijn er nog steeds problemen rondom de productielocatie in Qatar. De boycot en vertraging van de extra productiecapaciteit op deze locatie zorgen al meer dan een jaar voor onrust in de heliumaanleveringen.

Daarnaast zijn er op dit moment verwachte en onverwachte onderhoudstops op productielocaties elders op de wereld, waardoor de leveringen zeer kritisch worden, met op sommige plaatsen nu al uitval van leveringen.

De relatief goedkopere helium is dus niet meer beschikbaar en de bronnen met dure helium kunnen de wereldvraag niet aan. De heliumprijs is de laatste jaren al regelmatig gestegen en ook nu hebben de producenten een substantiële kostenstijging doorgevoerd.

Linde Gas is daarom genoodzaakt de heliumprijzen per 17 juni 2019 aan te passen en de aanwezige voorraad te alloceren. Op basis van de volumes van vorig jaar wordt de beschikbare helium zo eerlijk mogelijk verdeeld. Vanzelfsprekend doet Linde zijn best voor zijn klanten zoveel mogelijk helium beschikbaar te stellen om mogelijke tekorten te voorkomen. Desondanks kunnen er problemen in de aanlevering ontstaan. Linde houdt nauw contact met zijn klanten voor wat betreft de bestellingen en de uitlevering van helium.

In de volgende artikelen kunt u meer lezen over de heliumschaarste: 

https://www.nbcnews.com/news/us-news/not-just-party-city-why-helium-shortages-worry-scientists-researchers-n1007151 

https://www.aip.org/fyi/2019/helium-users-grapple-supply-crunch