ERIKS opent nieuwe Clean Manufacturing Facility

ERIKS heeft op 21 november jl. zijn nieuwe Clean Manufacturing Facility in Alkmaar geopend. Deze productiefaciliteit maakt het mogelijk in een schone omgeving te produceren en te verpakken, wat grote efficiëntievoordelen voor afnemers biedt. Tijdens de feestelijke opening gaven vertegenwoordigers van onder andere Heineken, ASML en ERIKS hun visie op schoon produceren. Sander Splinter, managing director van ERIKS: “Onze bestaande ruimten werden te klein. Nu kunnen we onze klanten in met name de semicon, farma en food industrieën nog meer maatwerk bieden.”

ERIKS levert zo’n 900.000 werktuigbouwkundige componenten aan de ruim 90.000 klanten wereldwijd. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld van leverancier naar ‘probleemoplosser’. In lijn met deze ontwikkeling is besloten tot de bouw van een nieuwe Clean Manufacturing Facility, waar producten zoals slangen, pakkingen, afdichtingen en rubber-metaalcomponenten onder beschermde omstandigheden worden geassembleerd en verpakt.  

Capaciteitsuitbreiding productiefaciliteiten
“Omdat klanten steeds vaker vragen om schone producten en schoon-verpakte producten, past de komst van de schone productiefaciliteit in de strategie van ERIKS”, aldus Splinter. De bestaande cleanroom in het pand in Alkmaar werd te klein, waarna besloten werd tot de bouw van een nieuwe Clean Manufacturing Facility, kortweg CMF. De CMF – met name geschikt voor de klanten uit food, farma en de semicon – beslaat twee verdiepingen en omvat in totaal meer dan 1.000 vierkante meter.

Combinatie van schone productie en cleanrooms
De begane grond van het complex is volledig ingeruimd voor de schone productie. Zo is er een ruimte voor de productie van rvs slangen, voorzien van een lasrobot en meerdere orbitaal lasmachines om volgens de laatste ISO-normen te kunnen lassen. Er is een ruimte voor de assemblage van PTFE en rubber slangen, maar ook een waar voedselveilige pakkingen worden geplot. Voor de semiconductorindustrie worden uiterst gevoelige afdichtingen en rubber-metaalcomponenten geproduceerd.

 ERIKS_Clean_Manufacturing-overview.jpg

Op de eerste verdieping van de CMF bevinden zich de cleanrooms die volgens ISO klasse 6 zijn gecertificeerd. Hier worden producten (al dan niet beneden geproduceerd) 100 procent schoongemaakt en verpakt. In de ‘natte cleanroom’ worden slangen volledig schoongespoeld in verschillende ultrasoon baden tot maximaal ISO klasse 2, daarna in ovens gedroogd om vervolgens naar de droge cleanroom te gaan. Andere producten, zoals rubber en rubber-metaalcomponenten, gaan rechtstreeks naar de droge cleanroom. Alle producten gaan in speciale dubbele transparante plastic zakken, voorzien van stickers met klantspecifieke productinformatie; klaar voor verzending naar de klant en daar direct inzetbaar.

 20191123_Eriks_-126Low_Res.jpg

www.eriks.nl/cmf