Eerste elektrische tractor voor duurzame landbouw komt uit Nederland

Multi Tool Trac produceert de eerste elektrische tractor. Die heeft een complete elektrische powertrain op basis van betrouwbare componenten, een unieke on-the-fly spoorbreedteverstelling en vijf volwaardige posities om werktuigen en gereedschappen te monteren. Als range extender wordt een moderne 6-cilinder dieselmotor van 140kW (185 PK) bijgeschakeld. Iedere tractor wordt klantspecifiek gebouwd en is heel goed betaalbaar - zowel in aanschaf als in exploitatie - en dus voor ondernemende bodembewerkers gewoon te bestellen. De uiteindelijke prijs wordt uiteraard bepaald door de custom build specificaties.

De Multi Tool Trac maakt niet alleen het werk van de boer efficiënter, lichter en duurzamer, ook zijn bodem wordt rendabeler geëxploiteerd.

Een speciale preview van de nieuwe Multi Tool Trac wordt georganiseerd tijdens de ESEF, die gehouden wordt van 11 - 14 maart in de Jaarbeurs Utrecht. 

Grote machines vergroten de capaciteit in de akkerbouw. Maar ze verdichten ook de grond. Dat gaat ten koste van opbrengst en kwaliteit. Reden voor een groep Nederlandse akkerbouwers uit te zien naar een oplossing hiervoor. 

Verbeteringen voor mens en milieu
De Multi Tool Trac is custom build voor boeren die het beste uit hun grond willen halen. Dankzij de supernauwkeurige GPS-besturing (met RTK-ondersteuning) rijdt de tractor altijd over dezelfde sporen. Zo blijft de rest van het land in de goede conditie voor optimale plantengroei. Aan het unieke lange frame kunnen alle werktuigen in het zicht van de bestuurder worden opgehangen. Nek- en rugklachten door het vele achteruitkijken zijn verleden tijd.
Door de elektrische 4-wielaandrijving is maximale trekkracht onder alle omstandigheden met een simpele joystick soepel en haarfijn te regelen. De 4-wielbesturing zorgt voor een krappe draaicirkel. Op het veld de ideale breedte van 3 meter, op de weg kan de spoorbreedte in een oogwenk worden versmald tot 2.25, meter zodat u overal kunt komen. De Multi Tool Trac is de eerste elektrische tractor die het werk van de boer belangrijk plezieriger en duurzamer maakt en het natuurlijke bodemmilieu optimaal in stand houdt.
De eerste twee Multi Tool Tracs worden nu gebouwd en in april 2014 uitgebreid getest. De inschrijving voor de volgende serie is gestart.

Technische specificaties van het multifunctionele werktuig:
 elektrische powertrain met 4 x 22 kW nominaal en 4 x 44 kW maximaal
 accu-pakket met totaal vermogen van 30 kWh
 Range extender: moderne 6-cilinder dieselmotor van 140kW (185 PK) met efficiënte hoogtoerengenerator
 4 aangedreven en gestuurde wielen voor kleine draaicirkel en optimale trekkracht onder alle omstandigheden
 volledig elektronische besturing via Canbus, voorbereid voor master-slave en auto-steering
 3 posities voor hefinrichting en aftakas (PTO)
 de cabine is traploos verstelbaar over gehele frame lengte waardoor twee laadvloer posities ontstaan
 spoorbreedte on-the-fly verstelbaar tussen 2.25 – 3.25 meter
 wielbasis 5.50 meter
 laadvermogen frame: 5 ton

ill._Boessenkool_tractor.jpg

De Multi Tool Trac is een Nederlandse innovatie, ontwikkeld en gebouwd door Machinefabriek Boessenkool, Wissels Techniek en Van Ham Organisatie & Advies onder de vlag van de Osse Equipment Manufacturing Group.