Dormer Pramet maakt zware verspaning lichter 

Dormer Pramet presenteert tijdens de metaalbewerkingsvakbeurs EMO 2017 verschillende oplossingen die zij de verspanende industrie kunnen bieden.

Het productaanbod van Dormet Pramet omvat gereedschappen voor onder meer en internationale producenten en toeleveranciers voor de spoorwegsector, auto-industrie en lucht- en ruimtevaart. Maar ook vinden de gereedschappen veelal via gerenommeerde distributeurs hun weg richting MRO-werkplaatsen in alle industrie- en productiesegmenten. Het omvat een van de breedste assortimenten op de markt.

De gereedschappen voor de zware industrie krijgen speciale aandacht tijdens de EMO 2017 (18– 23 september).

 170815_Dormer_CNMM_OR.JPG

De groeiende reputatie van Dormer Pramet in deze sector blijkt onder meer uit de ondersteuning die het bood aan Robert Nyblad GmbH uit het Duitse Papenburg, een fabrikant van onderdelen voor de windenergiesector.

 170815_Dormer_ROBERT_NYBLAD.JPG

Nyblad stond voor de opgave om een rotoras van gietijzer van 20 ton te bewerken die samen met de turbines en de generator het aandrijfsysteem van een windmolen vormde.

Helmer Schoolmann, hoofd Mechanical Manufacturing bij Nyblad: "Tijdens de tests die we in het kader van deze bewerking uitvoerden nam het geluidsniveau in de productiehal zodanig toe dat de operators van de aangrenzende machines daar last van kregen. De productiehal trilde letterlijk.

“Bovendien hadden de wisselplaten een korte levensduur. We waren genoodzaakt om de tests regelmatig te onderbreken, omdat het niet mogelijk was om een volledige bewerking uit te voeren zonder de wisselplaat te vervangen. Het arbeidsintensieve instelwerk resulteerde in een langere verwerkingstijd. Het was dus tijd om op zoek te gaan naar een praktische oplossing.”

Heinz von der Aa van industrieel partner en vaste leverancier Wocken, raadde het bedrijf aan om gebruik te maken van de CNMM-wisselplaat van Pramet in combinatie met een OR-spaanbreker en de hardmetaalsoort T9315. Edgar Sölbrandt, technisch adviseur bij Dormer Pramet, voorzag Nyblad van aanvullende expertise en advies inzake metaalbewerking.

T9315 van Pramet is een uiterst hittebestendige en sterk presterende hardmetaalsoort. Zijn gelaagde opbouw maakt het snijmateriaal stabieler, harder en beter bestand tegen plastische deformatie en snijkantopbouw. Zijn uitmuntende weerstand tegen scheuren en metaalmoeheid was direct merkbaar tijdens het bewerken van de rotoras.

"Al tijdens de eerste tests van de wisselplaat van Pramet met de hardmetaalsoort T9315 observeerden we direct stabielere snijomstandigheden en een hoog verspaningsvolume", aldus Helmer Schoolmann. "We wisten dat dit geen lichte bewerking was, maar een dergelijk hoog niveau van duurzaamheid hadden we niet verwacht. En al zeker niet na de aanvankelijke tests die we met producten van andere fabrikanten hadden uitgevoerd.”

Edgar Sölbrandt van Dormer Pramet: "De uitdaging was om te zorgen voor gelijkblijvende snijparameters maar met een zo laag mogelijk geluidsniveau. De T9315 bleek daadwerkelijk in staat het geluidsniveau merkbaar af te laten nemen. Het verspaningsvolume tijdens het voorbewerken van de as was daarbij niet minder indrukwekkend. Het ruwe werkstuk woog aanvankelijk 20 ton; de voltooide rotoras woog slechts 11 ton. Dat is in totaal 9 ton aan spanen!”

Dormer Pramet mag zich nu de voorkeursleverancier van Nyblad noemen voor snijgereedschappen voor zware toepassingen in gietijzer.

De expertise van Dormer Pramet met toepassingen binnen de zware industrie vindt zijn weerslag in een nieuwe brochure. Exemplaren hiervan zullen op de stand van Dormer Pramet tijdens EMO 2017 verkrijgbaar zijn. Dit omvat gereedschappen voor zware voorbewerkingen (draaien en frezen), schildraaien, scarfing, speciaal draadsnijden en het ontbramen van buizen.

Dormer Pramet is tijdens de EMO in Hannover vertegenwoordigd op stand A64 in hal 3. Ga voor meer informatie naar www.dormerpramet.nl of neem contact op met het lokale verkoopkantoor van Dormer Pramet.